Vorige keer hadden we het over de vijf elementen die toegepast worden in de shiatsu en stelden we de vraag: “Waar past jouw paard in dit plaatje?” Vandaag bekijken we het eerste type: het Waterpaard. Het element water wordt geassocieerd met overleven en dood. Het gaat over terugkeren naar de bron, de wijsheid van de oude dag en gaat gepaard met de emotie angst. Een waterveulen is dus nogal angstig en blijft dicht bij de moeder. Het is zeer gehecht aan de kudde en vindt nieuwe dingen eigenlijk best eng. Bij zulke veulens moet je al vroeg beginnen om een band met de mens te scheppen, zodat ze vertrouwen krijgen. Het spenen moet dan ook voorzichtig gebeuren; een te brutale scheiding van de moeder is voor waterveulens een grote schok.
Een jong waterpaard heeft dan ook rust nodig bij zijn opleiding. Het mag best uitgedaagd worden, maar toch op een zachte manier: een jong waterpaard moet leren dat mensen helemaal niet eng zijn, en moet hier voortdurend in worden bevestigd. Ze zijn dan ook niet zo gemakkelijk te trainen. In het algemeen heeft dit type paard dus een zeer begripvolle en geduldige ruiter nodig. Dit type paard heeft behoefte aan een training met veel herhalingen, gekoppeld aan de nodige afwisseling. Dit is een angstig paard en daar moet in de training mee rekening worden gehouden. Zogenaamd ‘sterke’ ruiters zijn niet zo’n goede match voor het waterpaard. Een waterpaard moet in zijn waarde worden gelaten, anders raakt het snel uit evenwicht. Angst op wedstrijden zijn dan bijvoorbeeld het gevolg van zo’n onbalans. Watermerries worden dan ook vaak nogal snel als fokmerrie ingezet, omdat hun wedstrijdcarrière op niets uitdraait. Nochtans zijn het zeer slimme dieren die op latere leeftijd leiders van de kudde worden. Op pensioen gezet worden vinden waterpaarden geen probleem, zolang ze maar met rust worden gelaten. Waterpaarden zijn nogal vatbaar voor rugproblemen en hormonale veranderingen. Als jong paard ontwikkelen ze vaak slecht als ze niet de nodige zorg krijgen. Het element water wordt geassocieerd met blaas en nieren en dit zijn dan ook zwakke organen van het waterpaard. Ook botten en tanden moeten bij dit type goed in het oog worden gehouden. Het zijn slechte eters als ze niet in alle rust van hun voer kunnen genieten. Haver, gerst en luzerne, maar ook berk en wilgentakken zijn geschikte voeding voor het watertype. Herken je jouw paard in het waterpaard? Ja? Dan weet je waar je rekening mee dient te houden om het welzijn van jouw waterpaard te bevorderen. Voor de nodige ondersteuning mits een weldadige shiatsu behandeling kan je ons steeds hier contacteren. Bekijk ons volledige aanbod op deze pagina. Herken je jouw paard niet in de bovenstaande beschrijving? Geen nood. Misschien is jouw paard wel een Houtpaard. Daarover hebben we het in de volgende aflevering. Tot binnenkort!
1 Comment
11/11/2022 01:12:55 pm
Word chance final manage significant tell member job. Behind hospital rule answer all another. When surface run fall compare soldier lose.
Reply
Leave a Reply. |
AuthorNathalie Daelemans Archives
May 2022
Categories |